Притеснителна тенденция: Дори в Бургас вносната риба спасява Никулденската трапеза

В навечерието на Никулден бургаският рибен пазар е оживен, но белязан от тревогата на една изключително слаба за рибарите година. Морето не е било щедро и уловът е оскъден, а това принуди търговците да разчитат основно на внос от Гърция и Турция, за да осигурят необходимите количества за празничните трапези.
По щандовете все пак има избор – чернокоп, сафрид, попче, кефал и карагьоз, но в малки количества. Карагьозът е на цена 12 лв. за кг., зарган- 13 лв за килограм, сафрид- 12 лв. Най-скъп е калканът, който държи цена от 26 л. за килограм. Тази година няма пресен паламуд.
Най-търсен остава шаранът, чиято цена се запазва около 10 лева за килограм – същата като предходната година.
Търговците признават, че сезонът е бил изключително слаб: „Тази година почти нямаше улов, затова компенсираме с риба от Гърция и Турция", коментират те. По думите им черноморската риба е „кът", а последното, което рибарите са успели да извадят през сезона, е дребен сафрид, меджит и калкан.
Въпреки по-оскъдния асортимент традицията остава силна – бургазлии продължават да купуват най-вече шаран. Част от купувачите споделят, че ще приготвят рибата по класически рецепти – пълнен шаран с орехи и стафиди, или печен с лук и моркови.
Търговците дават и съвет как да се разпознае прясната риба – хрилете трябва да са яркочервени, а очите – бистри.
Макар и с повече внос и по-малко местен улов, Бургас се подготвя да посрещне Никулден с традиционната риба на трапезата, обобщава.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/parite/pritesnitelna-tendentsiya-dori/


